تست غربالگری سرطان دهانه رحم

نام آزمایش

غربالگری سرطان دهانه رحم

 

نام های دیگر آزمایش

PAP Smear

غربالگری سرطان دهانه رحم  به چه معناست؟

 

غربالگری (screening) در پزشکی راهبردی است که یک بیماری را در فردی که فاقد نشانه‌ها و علائم بیماری ست، شناسایی کند.

 

مقصود از غربالگری شناسایی زودرس بیماری در یک فرد است،‌ تا به این ترتیب با فراهم‌شدن امکان مداخله و مدیریت پیش‌هنگام، خطر ابتلا به بیماری کاهش یابد.

سرطان یک بیماری هولناک است که باعث کاهش طول عمر ، ترس و اضطراب و تغییر در روش زندگیست. سرطان دهانه رحم، سومین سرطان شایع در زنان است.

تست پاپ اسمیر یکی از آزمایش هایی است که برای تشخیص سرطان دهانه رحم یا سرطان گردن رحم و عواملی که منجر به این سرطان می گردد، استفاده می شود.

 این آزمایش با نمونه برداری (بیوپسی) و آزمایش سلول شناسی از گردن رحم دستگاه تولید مثل زنان انجام می گیرد. پزشکان توصیه می کنند زنان پس از اولین آمیزش جنسی، تست پاپ اسمیر را به صورت منظم سالی یک بار تا سن ۶۰-۵۵ سالگی انجام دهند و از سن ۶۰ سال به بعد، در صورت منفی بودن نتایج تست های پیشین دیگر نیازی به غربالگری نیست.

تغییرات قبل از بدخیمی(پیش سرطانی) ، علائم عفونت با ویروس پاپیلوما و تغییرات بدخیمی واضح و پیش رفته دهانه رحم (سرطان) در پاپ اسمیر قابل تشخیص و بررسی است. پس غیرطبیعی بودن نتیجه پاپ اسمیر همیشه به  معنی ابتلا به سرطان دهانه رحم نمی باشد . «غیر طبیعی بودن» پاپ اسمیر یعنی سلولهایی که دیده می شوند طبیعی نیستند. به یکی از دلایل زیر:

 تورم یا تحریک سلول‌های دهانه رحم

 عفونت گردن رحم

 تغییرات هورمونی

 

آزمایشات غربالگری سرطان دهانه رحم شامل چه آزمایشاتی می شود؟

PAP Smear

HPV  (در موارد مشکوک)

علت درخواست تست غربالگری سرطان دهانه رحم

انجام چک آپ های دوره ای

خانم های متاهل از سن بیست سالگی، به صورت سالیانه (در مواردی که سابقه ژنتیکی سرطان در فردی وجود دارد، باید فاصله انجام غربالگری نزدیک‌تر باشد)

 

 

نمونه مورد نیاز آزمایش و شرایط آن

 

نمونه پاپ اسمیر به چند روش گرفته می شود:

1.روش قدیم :

در این روش از انجام تست پاپ اسمیر، سلول های برداشته شده از دهانه رحم توسط وسایل نمونه برداری (یک اسلاید شیشه ای) به آزمایشگاه انتقال داده می شود.

2. روش جدید:

در این آزمایش، پزشک یا ماما توسط اسپکولوم (Speculum) دهانه دستگاه تناسلی را باز کرده و با اسپاچولا  (Spatula)  یا برس سرویکس نمونه ها را از رحم و گردن رحم برمی دارد. نمونه ها برای تشخیص سلول های ناهنجار به آزمایشگاه میفرستند.

3. آزمایش تست پاپ اسمیر به روش تین پرپ (Thin prep pap smear):

در این روش تمام سلول های برداشت شده، آغشته به یک محلول نگهدارنده معروف به تین پرپ (Thin prep pap smear) به آزمایشگاه منتقل می شود.

بهترین زمان انجام آزمایش حدود روز 15 چرخه قاعدگی است.(یک هفته بعد از سیکل ماهیانه)

 

فردی که می خواهد این آزمایش را انجام دهد باید  شرایط زیر را رعایت نماید :

از یک هفته پیش از آزمایش، کرم و پمادهای واژینال استفاده نکرده باشد.

 از ۴۸ ساعت پیش دوش واژینال استفاده نکرده باشد.

 از ۲۴ یا ۴۸ ساعت پیش آمیزش جنسی نداشته باشد و پیش از انجام آزمایش معاینه واژینال نشده باشد.

 

 

آزمایش PAP Smear به چه معناست؟

سرطان دهانه رحم، بیماری است که می توان از بروز آن جلوگیری کرد. تغییرات اولیه که در نهایت به سرطان دهانه رحم تبدیل می شود می تواند در آزمایش پاپ اسمیر شناسایی شود. نمونه سلول های دهانه رحم در آزمایشگاه زیر میکروسکوپ مورد بررسی قرار می گیرد.

 

در اکثر خانم ها سلول های نمونه برداری شده طبیعی هستند و جای نگرانی نیست. سلول های غیر طبیعی در برخی از زنان یافت می شود. سلول های غیر طبیعی در اکثر موارد نشان دهنده وجود سرطان نیست بلکه احتمال ابتلا به سرطان در آینده را نشان می دهد (البته در صورت عدم درمان مناسب و به موقع). در هر 20 خانم آزمایش شده، یک نفر دارای سلول های با تغییرات غیر طبیعی وجود دارد که آزمایش های تکمیلی (HPV) را برای تشخیص قطعی می طلبد. اکثر این تغییرات غیر طبیعی نیز به سرطان دهانه رحم منتهی نمی شوند. خانم های دارای سلول های غیر طبیعی با دریافت درمان مناسب در اسرع وقت می توانند خیالی آسوده داشته باشند که در آینده به سرطان دهانه رحم مبتلا نخواهند شد.

سرطان دهانه رحم به سادگی قابل پیشگیری است اگر آزمایش های غربالگری آن به طور مرتب صورت پذیرد. به کمک غربالگری سرطان دهانه رحم سالانه هزاران خانم از ابتلا به سرطان دهانه رحم نجات پیدا می کنند.

 

برای انجام این آزمایش می توانید به پزشک زنان خودتان مراجعه کنید ، این آزمایش را از پزشک درخواست کنید. پس از انجام آزمایش پاپ اسمیر و تهیه نمونه، به آزمایشگاه مراجعه نمایید و نمونه را تحویل دهید.

 

سن مناسب انجام آزمایش

پزشکان توصیه می کنند، زنان پس از اولین آمیزش جنسی، تست پاپ اسمیر را به صورت منظم سالی یک بار تا سن ۶۰-۵۵ سالگی انجام دهند و از سن ۶۰ سال به بعد، در صورت منفی بودن نتایج تست های پیشین دیگر نیازی به غربالگری نیست.

خانم هایی که شرایط زیر را دارند بیشتر در معرض خطر ابتلا به سرطان دهانه رحم می باشند و بایستی فاصله غربالگری را کوتاه نمایند:

خانم های مستعد از نظر ژنتیکی

خانم های مبتلا به زگیل تناسلی و بیماری های جنسی

 خانم هایی كه شرکای متعدد جنسی دارند و یا اینكه همسر آنها شركای متعدد جنسی داشته باشد

خانم‏های مبتلا به HIVو خانم‏های سیگاری بیشتر در معرض خطرند