• تست های تشخیص حساسیت

    نام آزمایش

     

    تست های تشخیص حساسیت

     

    حساسیت به چه معناست؟

     

    سیستم ایمنی بدن انسان وظیفه حفظ و حراست بدن از پاتوژنهای (ارگانیسم بیماری زایی) مختلف مثل باکتری ها، ویروس ها، قارچ ها و انگلها را دارد و در این راستا از استراتژی های مختلفی استفاده می کند که یکی از این راهکار ها، تولید پروتئین هایی ست که با اتصال به ارگانیسم مهاجم، طی پروسه های پیچیده ای باعث تخریب و از کار افتادن آنها می شوند که به این پروتئین ها، آنتی بادی می گوئیم. آنتی بادی ها  از برخورد با یک ارگانیسم در بدن ما شکل گرفته و ضمن مبارزه با آن ارگانیسم، از تهاجم مجدد آن به بدن در مرتبه های بعد جلوگیری می کند.

    حساسیت چیست؟

    گاهی بدن به مواد خارجی غیر مضر یا کم ضرر برای بدن مثل گرده گل، موی حیوانات و... واکنش های اغراق آمیزی نشان می دهد که به این حالت حساسیت می گوییم. آسم، تب یونجه و حساسیت های غذایی نمونه هایی از حساسیت هستند.

    در گروهی از حساسیت ها علیه ماده خارجی، آنتی بادی از نوع IgE ترشح می شود که در برخورد های بعدی با همان ماده خارجی که به آن آلرژن می گوئیم باعث واکنش های شدید بدنی مثل سرفه، عطسه و آبریزش، خارش یا  دل درد می شود.

     

    آزمایشات تشخیص حساسیت  شامل چه آزمایشاتی می شود؟

     

    Total IgE

    Allergen Panel یا  Specific IgE

     

    علت درخواست تست های تشخیص حساسیت

     

    مشاهده علایم حساسیت مثل: آبریزش بینی، التهاب مجاری تنفسی، ریزش اشک چشم و خارش پوست برای مدت طولانی باشد که این علائم می‌تواند در افراد مختلف به اشکال مختلف و به میزان مختلف بروز کند اما نکته‌ای که در اینجا حائز اهمیت می‌باشد این است که پایه همه این علائم یکسان و همان الرژی می‌باشد.

     

     

    نمونه مورد نیاز آزمایش و شرایط آن

    نمونه: خون وریدی

     

    شرح تست ها ی تشخیص حساسیت

    در گروهی از حساسیت ها علیه ماده خارجی، آنتی بادی از نوع IgE ترشح می شود که در برخورد های بعدی با همان ماده خارجی که به آن آلرژن می گوئیم باعث واکنش های شدید بدنی مثل سرفه، عطسه و آبریزش، خارش یا مثلا دل درد می شود.

     

    با تشخیص  IgE در بدن می توان بعضی از آلرژنهایی که شروع کننده حساسیت هستند را تشخیص داد و با اجتناب از آنها، علائم حساسیت را ازبین برد.

    در روشهای قدیمی تر، آلرژنهای مختلفی را که از قبل آماده کرده بودند، در زیر پوست تزریق می کردند و مدت زمانی بعد(24 یا 48 ساعت) واکنش بدن در محل تزریق را بررسی می کردند(مثل قرمزی، ورم و...). اگر واکنشی وجود داشت، نشانه حساسیت به آن ماده بود و اگر نه یعنی عدم حساسیت. این روش دردناک، طولانی، محدود و غیر دقیق بود. در روش جدید می توان با یک بار خونگیری از فرد مشکوک، سرم آن را که حاوی IgE های احتمالی ست جدا نموده و با مجاور کردن آن با آلرژنهای کاشته شده بر روی یک غشا نیتروسلولزی(که محدودیتی ندارد) به صورت دقیق و کمی، حضور یا عدم حضور IgE و در نتیجه حساسیت را بررسی نمود.

    این روش سریع، دقیق(چون همزمان با سرم بیمار، کنترل های مختلف نیز انجام می شود)، غیر تهاجمی و ارزانتر است و می تواند جواب های قابل اعتمادی را ارائه کند.

    شدت واکنش IgE های احتمالی و سرم بیمار با آلرژنهای مختلف، از طریق رنگ سنجی و با استفاده از یک اسکنر دنسیتومتر، اندازه گیری می شود.

    لیست آلرژنهایی که در آزمایشگاه دکتر نشاط انجام می شود، در قالب 4 پانل در جدول روبرو، قابل مشاهده است.

    قابل ذکر است که تمام حساسیت ها به واسطه IgE ایجاد نمی شوند و در این روش صرفا حساسیت هایی بررسی می شوند که به واسطه IgE ایجاد می شوند.