• تست های تشخیص ناباروری

    نام آزمایش

     

    تست های ناباروری زنان

     

    ناباروری به چه معناست؟

     

    ناباروري يعني اينكه يك زن زير 35 سال پس از گذشت يكسال از زندگي زناشويي و بدون جلوگيري از حاملگي حامله نشده باشد. (براي بيماران بالاي 35 سال اين زمان به شش ماه تقليل پيدا مي كند.)

    ناباروري علل مختلفي دارد و در بسياري از بيماران, ناباروري ممكن است بيش از يك علت داشته باشد .لذا نياز به ارزيابي كامل دارند. علل شايع ناباروري عبارتند از غير طبيعي بودن اسپرم ، نارسايي تخمك وتخمك گذاري ، چسبندگي هاي لگن، آندومتريوز (آندومتريوز، حالتي است كه در آن سلولهاي پوشاننده رحم يا همان آندومتر بيش از حد رشد مي كند و از رحم هم فراتر مي رود و لوله هاي رحمي را نيز مي پوشاند و حتي آنها را مي بندد و در عمل تخمك گذاري اختلال به وجودمي آورد).

    اغلب آزمايشات مورد نياز براي ارزيابي ناباروري را بايد در زمان هاي معيني در طول سيكل قاعد گي انجام داد و تا آزمايشات مورد بررسي قرار نگيرند, درمان بندرت موثر واقع مي گردد  

     

     

    آزمایشات تشخیص ناباروری در زنان  شامل چه آزمایشاتی می شود؟

     

    FSH

    LH

    AMH

    Inhibin A

    Inhibin B

    Estradiol

     

    علت درخواست تست های تشخیص ناباروری در زنان

     

    · تشخیص ناباروری

    · ارزیابی روشهای درمان ناباروری

     

     

     

    نمونه مورد نیاز آزمایش و شرایط آن

    نمونه: خون وریدی

    بهترین زمان برای دادن خون به منظور انجام آزمایش ، صبح زود و بعد از ۱۲ ساعت ناشتا بودن و قبل از خوردن صبحانه است.

    در  مورد بررسی هورمون های زنانه نظیر  FSH وLH توجه به دستور پزشک مبنی بر انجام آزمایش در روزهای خاصی از ایام عادت ماهیانه ضروری است.

    استرس باعث نتایج بالای کاذب درآزمایش خواهد شد.

    در صورت استفاده ازداروی خاص آزمایشگاه را مطلع سازید.

     

    شرح تست ها ی تشخیص ناباروری

    مهمترین تست های تشخیص ناباروری خواهیم پرداخت:

    1. تست هورمون FSH, LH: سطح این هورمون ها توسط هیپوتالاموس و هیپوفیز در مغز تنظیم می گردد، اندازه گیری FSH,LH در ارزیابی عملکرد غده هیپوفیز، ارزیابی فرآیند بلوغ و ناباروری زنان انجام می شود. به طور کلی پایین بودن سطح این دو هورمون نشانه اختلال در هیپوفیز/ هیپوتالاموس و بالا بودن سطح آن نشانه نارسایی تخمدانها می باشد. لازم به ذکر است که در دوره های مختلف قائدگی سطح این هورمون ها بالا یا پایین می رود و می بایست میزان این هورمون ها با توجه به دوره قائدگی که در آن نمونه گیری انجام شده، مقایسه شود. از میزان این دو هورمون، می توان در تعیین نزدیک شدن دوره یائسگی نیز استفاده کرد.

    2. استرادیول: سطح این هورمون نیز در طی دوره قائدگی به شدت تغییر می کند و به همین دلیل است که هنگام بررسی پاسخ آزمایش دانستن زمان چرخه قائدگی بسیار مهم است. سطح این هورمون در بررسی عملکرد تخمدان ها و غدد فوق کلیه درخواست می شود.

    3. هورمون AMH: هورمون مهار کننده ی مولرین در بافت بیضه‌ی مردان و تخمدان زنان تولید می شود.

    اندازه‌گیری سطح این هورمون برای ارزیابی تعداد فولیکولهای باقیمانده (ذخیره) یا تخمک ها در تخمدان اهمیت دارد. ارزیابی ذخیره تخمدانی توسط هورمون های سرمی FSH و AMH و سونوگرافی لگن انجام می گیرد. حساسیت تست AMH بسیار بالا است و حتی از این تست به تنهائی میتوان برای غربالگری اولیه ذخیره تخمدانی استفاده کرد.

    4. هورمون Inhibin B: پروتئو هورمونی (protein hormone) است که در تخمدان زنان و بیضه مردان تولید می شود . این هورمون ترشح FSH در غده هیپوفیز را مهار میکند . Inhibin B یک تولید طبیعی از فولیکولهای تخمدان است و مقدار آن در سرم در شروع یک سیکل ماهانه ، با تعداد و سلامت فولیکولهای درحال رشد تخمدان نسبت مستقیم دارد. از این تست جهت تعیین میزان رزرو تخمدانها و احتمال بچه دار شدن استفاده می شود.