• تست های چک آپ نوزادان

    نام آزمایش

     

    تست های چک آپ نوزادان تازه متولد شده

     

    آزمایشات تخصصی تست های چک آپ نوزادان تازه متولد شده شامل چه آزمایشاتی می شود؟

     

    Billirubin

    Thyroid

    G6pd

     

    نمونه مورد نیاز آزمایش و شرایط آن

    خون

    شرایط خاصی نیاز نیست

     

    شرح تست ها ی تخصصی تست های چک آپ نوزادان تازه متولد شده

     

    Billirubin یا تشخیص زردی نوزادان

    زردی یکی از مشکلات شایع نوزادان است، به طوری که نیمی از نوزادان سالم و 80 درصد نوزادان نارس‏ به درجاتی از زردی دچار شده اند و باعث نگرانی و تشویش والدین خود در نخستین روزها و هفته‌های عمر می‌شوند.

    هموگلوبین موجود در گلبول‌های قرمز بدن ما در نهایت تبدیل به رنگدانه زردرنگی به نام «بیلی روبین» می‌شود که کبد مسئول دفع این ماده از طریق صفرا به خارج از بدن است.

    بالا بودن میزان بیلی روبین خون می‌تواند ارثی یا نشانه‌ای از بیماری‌های کبدی باشد. بتدریج و با افزایش میزان «بیلی‏روبین» مناطق دیگر پوست مانند شکم و اندام‏ها زرد می‏شود.

    البته در مواردی زردی مربوط به ترکیبات نامطلوب در شیر مادر است که پس از هفته اول ایجاد می‌شود و تشخیص این نوع زردی فقط با مشاوره با پزشک متخصص اطفال امکان‏پذیر است.

    گاهی نیز زردی ناشی از ناسازگاری‏های خون است و در صورت تطابق نداشتن گروه خونی مادر و نوزاد این نوع زردی به وجود می‏آید. به طور معمول در مادرانی که گروه خونی O دارند، اگر نوزادشان گروه خونی A یا B داشته باشد، احتمال این نوع زردی وجود دارد. البته این حالت در تمامی مادران که گروه خونی O دارند اتفاق نمی‏افتد. این نوع زردی شدید بوده و حتما از سوی متخصص اطفال نیاز به بستری و درمان دارد.

    در مورد درمان زردی تاکید متخصصان اطفال به تمام خانواده ‏ها این است که ظاهر نوزاد ملاکی برای تشخیص زردی نیست و در صورت احتمال زردی مراجعه به پزشک الزامی است.

    عدم تشخیص دقیق و به موقع  و همچنین درمان سریع، عوارض جبران‏ناپذیری مانند عقب‏ماندگی ذهنی یا کاهش شنوایی یا سایر عوارض عصبی را احتمالا به دنبال خواهد داشت.

     

     

    G6pd

    فاویسم کودکان ، بیماری که شاید بیشتر ما با آن آشنا هستیم، به نام حساسیت به باقلا هم معروف است و به گفته ی پزشکان، فاویسم به صورت ارثی از مادر به پسر منتقل می شود ، این بدان معنا نیست که دختران از ابتلا به فاویسم در امان هستند اما درصد ابتلای پسران بیشتر است.

    بیماری فاویسم چیست؟

    فاویسم(favism) یک بیماری فصلی، ارثی و تغذیه ای است که به شکل کم خونی و بیشتر در اثر خوردن باقلای سبز خام و گاهی فریز شده و یا در اثر مصرف برخی از داروها و مواد شیمیایی اکسید کننده در افراد حساس اتفاق می افتد. این بیماری واگیردار نیست. بلکه یک بیماری ارثی است که توسط کروموزم X منتقل می شود. افراد مبتلا در حالت عادی طبیعی هستند و هیچ گونه علامتی ندارند مگر آنکه باقلا بخورند که در این صورت دچار علائم حاد بیماری می شوند.

    فاویسم در برخی از کودکان با نشانه های تقریبا مشابهی بروز می کند که به طور کلی  خستگی،  کوفتگی،  استفراغ،  اسهال،  تهوع،  دل درد،  رنگ_پریدگی، گاهی  تب،  کم_خونی، ادرار پررنگ،  ضعف شدید و  زردی از علائم بیماری فاویسم است. پس در صورت بروز علائم یاد شده در فرزندان، باید آنان را به بیمارستان برد تا در صورت نیاز به آنها خون تزریق شود. البته شدت و علائم این بیماری در افراد، متفاوت است. این علائم معمولا به طور ناگهانی 24 تا 48 ساعت پس از خوردن ماده اکسیدان بروز می کنند. اگر فرد دچار نوع مزمن و شدید کمبود آنزیم گلوکز 6 فسفات دهیدروژناز باشد، علاوه بر علائم بالا ممکن است دچار  سنگ_کیسه_صفرا، بزرگی  طحال، نارسایی  کلیه، گلبول های ناقص سفید خونی و آب مروارید هم بشود.

    تشخيص  G6PD به راحتي با يك تست ساده آزمايشگاهي مقدور است. اين تست سطح آنزيم G6PD را اندازه گرفته و كمبود آن را آشكار مي سازد. فقط بايد توجه كرد كه در هنگام حمله حاد بيماري ممكن است سطح آنزيم به طور كاذب طبيعي باشد و لازم است كه در موارد مشكوك پس از برطرف شدن حمله حاد اندازه گيري مجدداً تكرار شود.